Atunci când șoarecii intră în casă nu fac decât să declanșeze o multitudine de probleme: contaminează alimentele și răspândesc boli.

Știm că principala metodă prin care luptăm împotriva acestor rozătoare este cea a otrăvurilor pentru șoareci, însă șoarecii otrăviți pun în pericol copiii și animalele de companie. Dacă nu reușim să scăpăm rapid de șoareci, numărul lor crește rapid și suntem nevoiți să apelăm la servicii profesionale de deratizare.

Iată semnele care ne arată că sunt șoareci nedoriți în casă:

• Găuri observate în alimentele depozitate (pungi de mălai, făină, griz, orez), în cutii de carton, în bucăți de lemn

• Mizerie în locurile în care se suspectează că pot fi construite cuiburi de către șoareci

• Mirosuri caracteristice, neplăcute și persistente în casă

• Noaptea se aud mai bine zgomote și chițăituri, iar dimineața se văd fecalele sub forma unor bobițe de orez negru

Ca urmare, ca să putem scăpa de șoareci, trebuie să înțelegem ce fac și de ce le place să facă, să știm cum îi combatem:

  • Așadar, preferă să mănânce boabe de cereale, dar se vor hrăni cu aproape orice alimente uscate inclusiv alimentele pentru animalele de companie.
  • Un șoarece de casă va trăi un an în sălbăticie, dar într-un mediu protejat, cu hrană și apă ( acasă la noi!) poate trăi chiar și trei ani.
  • Capcanele trebuie să fie bine plasate – dacă descoperim bucăți roase de hârtie, pânză, pete de urină, obiecte roase plasați cursele în aceste locuri. Capcanele se gasesc în magazinele specializate și sunt de două feluri:

– refolosibile, și

– care se pot folosi o singură dată.

Șoarecii sunt extrem de curioș, și dacă nu sunt prinși în primele zile de când sunt puse capcanele, înseamnă ca acestea nu au fost bine plasate. Trebuie să așezăm capcana aproape de locurile unde sunt alimente și apă.

  • Contrar sfaturilor de la cei în varstă, care le știu de obicei pe toate, nu brânza este cea mai bună momeală pentru capcanele de șoareci. Untul de arahide poate fi extrem de atrăgător, însă trebuie înlocuit dacă se usucă. Alte opțiuni delicioase pentru șoareci sunt șunca, nucile, bomboanele lipicioase. Momeala trebuie să fie bine fixată pe declanșatorul din capcană, astfel încât rozătoarele să nu poată să-l smulgă și să plece. Deseori, o cantitate mică de unt de arahide poate fi cea mai eficientă momeală, șoarecii fiind atrași de miros și astfel se chinuie să ajungă la momeală și să fie prinși.
  • Atenție, șoarecii se înmulțesc extrem de repede, o femelă șoarece poate să fete între 4 și 8 pui de 4-6 ori pe an. Nu merită să ne complicăm, trebuie să scăpăm urgent de ei.
  • Și pisicile pot ajuta să protejeze casa, șoarecii evită zonele în care sunt pisici care abia așteaptă să sară asupra lor.
  • Cea mai bună, eficientă și fără bătăi de cap metodă de a scăpa de șoareci este aceea de a apela la profesioniști. E bine să cerem recomandări de la prieteni, rude, vecini, să îi contactăm, să le cerem o estimare să vedem cât ne costă. Acești profesioniști știu ce materiale și substanțe sunt cele mai bune și mai eficiente, în așa fel încât șoarecii din casă să devină doar o amintire.