Sunteți îngrijorat de înțepăturile de viespe sau ați găsit un cuib de viespi? În acest articol veți găsi lucruri utile despre distrugerea cuiburilor de viespi si despre combaterea viespilor.

La Roxadera primim în fiecare an sute de apeluri de la persoane care au probleme cu viespii și solicită ajutorul nostru pentru a scăpa de viespi.

Viespile regine se trezesc din hibernare primăvara și încep să lucreze la noi cuiburi pe măsură ce vremea se încălzește. Până în lunile de vară, aproximativ 5.000 de adulți lucrează non stop în cuiburile de viespi, iar în cuib se strâng până la 300 de ouă în fiecare zi.

Pericolele la care ne supun viespile

Viespea este una dintre cele mai temute și agresive insecte dăunătoare din România. Viespile sunt cunoscute pentru înțepăturile lor urâte și atacurile aparent neprovocate.

În realitate, viespile vor ataca de obicei o persoană numai dacă se simt amenințate. Problema este că o viespe aflată în dificultate emite un feromon care îi trimite pe membrii coloniei din apropiere într-o defensivă frenetică.

Înțepăturile de viespe sunt dureroase în cel mai fericit caz și în cel mai rău caz fatale.

Dacă sunteți sensibil la înțepăturile de viespi atunci acestea vă pot provoca șoc anafilactic – o reacție alergică severă care poate pune viața în pericol.

Șocul anafilactic este o urgență medicală și poate fi foarte grav dacă nu este tratat rapid. Dacă cineva are simptome de șoc anafilactic ar trebui să sunați imediat la 112 pentru a chema serviciul medical de urgență.

Copiii, persoanele în vârstă, cei cu alergii și animalele de companie sunt deosebit de sensibile la înțepăturile de viespe.

Tratarea înțepăturilor de viespe

Dacă după o înțepătură aveți dificultăți de respirație, amețeli sau fața umflată – trebuie să solicitați imediat ajutor medical.

Dacă ați scăpat de o reacție alergică severă înțepătura va fi totuși foarte dureroasă.

Pentru a trata singur o înțepătură:

  • Spălați în jurul înțepăturii cu apă și săpun
  • Aplicați o compresă rece, cu gheață, timp de cel puțin 10 minute
  • Ridicați partea corpului cu zona afectată, dacă este posibil.

Evitați zgârierea și nu încercați remedii “băbești”. Oțetul și bicarbonatul de sodiu probabil o vor înrăutăți.

Mergeți la farmacie și solicitați unguent pentru mușcături de insecte și medicație antihistaminică.

Ar trebui distruse toate cuiburile de viespi?

Nu. Viespile trebuie combătute numai dacă prezintă un risc pentru sănătatea și siguranța publică.

Viespile pot fi benefice în grădini deoarece își hrănesc larvele cu omizi și alte insecte reducând astfel aceste populații de dăunători.

Semne de cuiburi de viespi

Dacă vezi un număr mare de viespi în jurul casei, probabil că în apropiere există un cuib de viespi sau un atractant pentru viespi.

Cuiburile de viespi sunt de forme și dimensiuni diferite. Sunt piese uimitoare de arhitectură care pot conține până la 5.000 de viespi în timpul activității de vârf.

Viespile își construiesc cuibul folosind lemn mestecat și salivă pentru a face un material asemănător hârtiei papier mache. Materialul cuibului este durabil, ușor și surprinzător de impermeabil.

Sute de viespi produc acest material de hârtie pentru a-și construi cuibul.

Fiecare cuib de viespi este unic și împărtășește caracteristici cu alte colonii din aceeași specie.

Este posibil ca viespile să-și facă cuiburile în locuri adăpostite.

Este posibil să găsiți cuiburi de viespi:

  • Sub copaci
  • În tufișuri
  • În crăpăturile din perete
  • Sub streașină
  • În magazie sau garaj.

Aceasta nu este deloc o listă exhaustivă. Am găsit cuiburi de viespi în cele mai ciudate locuri, ca de exemplu toalete sau poduri greu accesibile.

Pentru a afla unde este cuibul de viespi puteți urmări viespii lucrători care se întorc la cuib.

La începutul primăverii s-ar putea să întâlniți un cuib de viespi de mărimea unei mingi de ping pong. Acest lucru ar sugera că acesta conține doar viespea regină solitară și poate câteva muncitoare.

Pe măsură ce vara trece un cuib de viespi poate conține mii de viespi și poate ajunge cu ușurință la dimensiunea unei mingi de fotbal.

Cel mai mare cuib de viespi înregistrat vreodată a fost în Noua Zeelandă și a măsurat 3,7 m lungime.

Cu cât tratați mai devreme un cuib de viespi cu atât colonia va fi mai puțin agresivă. Puteți contacta o firmă specializată în servicii de deratizare și dezinsecție din zona dvs. pentru a vă ajuta să eliminați un cuib supărător.

Viespile sunt clasificate în ordinul Hymenoptera, care înseamnă „aripi membranoase”. Toate insectele înțepătoare aparțin acestui grup și sunt un grup de insecte foarte evoluat.

Aspectul viespilor

Viespile sunt insecte mari, vizibile, care bâzâie, cu corpuri în dungi galbene și negre, cu talia îngustă (de viespe).

Au un dinte la un capăt și un ac care provoacă o înțepătură dureroasă la celălalt capăt!

Viespea regina este mai mare decât viespile normale (aproximativ 20 mm).

Ea hibernează iarna, făcându-și primăvara un cuib în care să-și depună ouăle. Ea hrănește larvele cu insecte până când se transformă în viespi lucrătoare, trei până la patru săptămâni mai târziu.

Muncitorii, toate femele sterile, călătoresc peste o milă în căutarea hranei.

La sfârșitul anului, când sosește aerul mai rece, iar fructele încep să piară rapid, viespile încep să moară de foame sau de frig.

Viespile lucrătoare adulte încep să moară, iar noile viespi regine intră în hibernare și ies în primăvară pentru a iniția din nou procesul, construind cuiburi complet noi.

Un cuib poate produce 3.000-8.000 de viespi într-un an.

Ce mănâncă viespile

Viespile sunt controlori naturali ai dăunătorilor și tind să mănânce alte insecte.

În apogeul lor în august și septembrie, cu populația adultă, muncitorii apelează la mâncărurile dulci pe care le preferă și devin astfel o pacoste.

Viespe sau albină?

Este foarte ușor să confundăm albinele cu viespile.

Modul în care tratăm albinele și viespile este foarte diferit.

Albinele sunt o specie importantă, benefică, rareori considerată un dăunător. Albinele sunt himenoptere, specializate în flori, mănâncă nectar pentru energie și polen pentru proteine. Albinele de toate tipurile sunt esențiale pentru ecosistemele noastre, fiind cel mai mare număr de insecte polenizatoare.

Se estimează că o treime din toate culturile sunt dependente de polenizare, inclusiv cele utilizate în hrana animalelor, acoperind 70 de tipuri diferite de culturi.

Dacă nu sunteți sigur dacă vă uitați la albine sau viespi, contactați-ne și vă ajutăm sa faceți diferența. Dacă este posibil și în siguranță, faceți o fotografie pentru a vă ajuta cu identificarea.

Prevenirea apariției viespilor și a cuiburilor acestora

Prevenirea este întotdeauna mai bună decât combaterea. Există lucruri pe care le puteți face pentru a opri viespii să vă invadeze casa sau curtea.

Plasele pentru insecte la ferestre și uși pot ajuta la oprirea pătrunderii viespilor.

Țineți coșurile de gunoi închise. Pubelele deschise vor atrage viespii lacomi care caută o masă ieftină și dulce. Țineți pubele departe de casă și asigurați-vă că ați închis capacul.

Verificați din timp dacă există cuiburi. Primăvara cuiburile de viespi sunt de dimensiunea unei mingi de ping pong. Verificați podul, garajul, șopronul și sub streașină.

Cum să scăpați de cuiburile de viespi

Când viespile deranjează sau pun în pericol sănătatea umană, este posibil să fim nevoiți să distrugem cuibul de viespi.

Combaterea unui cuib de viespi poate fi foarte periculoasă. Viespile din interiorul cuibului se vor simți amenințate și devin adesea agresive. Acest lucru i-ar putea determina să vă înțepe în timp ce își apără cuibul. Spre deosebire de albine, viespile nu mor după o singură înțepătură, ele pot și vor înțepa de câteva ori!

Amintiți-vă, nu orice cuib de viespi trebuie să fie distrus – așa că, dacă este departe de o clădire într-o zonă rar folosită a grădinii, poate doriți să-l lăsați în pace.

Viespile își abandonează cuiburile toamna și nu se vor întoarce la el în anul următor.

Combaterea profesională a cuiburilor de viespi

Pentru a scăpa de viespi, nu trebuie să îndepărtați cuibul, dar poate fi necesar să îl tratați.

Pentru a vă proteja pe dumneavoastră și familia dumneavoastră, vă recomandăm întotdeauna utilizarea unei firme profesioniste de combatere a dăunătorilor.

Personalul Roxadera are cunoștințele tehnice și accesul la o serie de insecticide de uz profesional care nu sunt disponibile publicului.

De asemenea avem echipamentul de protecție adecvat pentru a evita o înțepătură urâtă.

Vom aplica un insecticid lângă intrarea în cuib. Viespile aduc apoi substanța chimică în cuib. După câteva zile, viespile vor muri din cauza dozei de pesticid.

Chiar dacă cuibul de viespi se află la o înălțime inaccesibilă companiile profesionale de combatere a dăunătorilor vor avea instrumentele necesare pentru a ajunge și a trata cuibul în cel mai sigur mod posibil.

Alternativ, puteți aștepta până toamna sau iarna când sunteți sigur că nu mai rămân viespi vii și puteți îndepărta cuibul în siguranță. Dacă cuibul a fost tratat cu un pesticid, vă sugerăm să purtați îmbrăcăminte de protecție și mănuși.

Deși un spray pentru insecte va ucide rapid orice viespi pe care le loviți în zbor, numărul mare de viespi existente în cuib va dovedi ca a fost o metodă ineficientă.

Veți vedea online tot felul de ghiduri de îndepărtare a cuiburilor de unul singur. Toate sunt foarte periculoase și nu sunt recomandate de noi.

Când viespile se simt amenințate, eliberează o substanță chimică pentru a cere ajutor. Deși să fii înțepat de o viespe nu este în mod normal periculos, 30 sau 40 de înțepături te-ar putea ucide.

Produsele de bricolaj pot fi eficiente pentru a face față cuiburilor mici la începutul primăverii, cu toate acestea, este puțin probabil să ajute la un cuib mare cu populație adultă.

Noi avem acces la produse de uz profesional.

NU încercați NICIODATĂ să umblați la un cuib de viespi dacă credeți că ați putea fi alergic la înțepături.