Dezinfectie Tuberculoza sau TBC

Tuberculoza sau TBC este o boală cauzată de un bacil numit Mycobacterium tuberculosis, bacterie care poate afecta orice parte a corpului, dar care de obicei se localizează în plămâni. Reprezintă o cauză majoră de deces la nivel mondial și constituie o importantă problemă de sănătate publică.

Transmiterea tuberculozei (TBC)

Transmiterea bolii se face, cu mare uşurinţă, de la persoane bolnave la cele sănătoase, prin expectoraţii, scuipat şi picături de spută, eliminate în timpul tusei şi strănutului sau prin praful bacilifer care pluteşte în aer, după uscarea sputei încărcată cu bacili. Astfel, un bolnav de tuberculoză poate deveni sursa de infectare pentru cei cu care vine în contact, în primul rând membrii familiei (mai ales copiii expuşi mult timp la aerul infectat), colegii de şcoală, internate, cămine, cantine, grădinițe, creșe, persoane de la locurile de muncă sau din mijloacele de transport în comun. Copiii sub 3 ani și vârstnicii sunt cei mai expuși riscului de îmbolnăvire, deși oricine poate să fie afectat.

La copii şi tineri, îmbolnăvirea poate să apară imediat după contaminare, mai ales dacă aceştia locuiesc în aceeaşi cameră sau chiar dorm împreună cu persoanele bolnave. Copiii infectați care nu respectă un tratament adecvat se supun riscului la care infecția face progrese, cauzând febră, oboseală, iritabilitate, tuse persistentă, slăbiciune, respirație dificilă și rapidă, transpirații nocturne, glande umflate, pierderi în greutate. La copiii de vârsta mică tuberculoza pulmonară se manifesta uneori doar prin oprirea creșterii sau un retard staturo-ponderal. Celelalte semne și simptome depind de localizarea bolii.

Tuberculoza scade imunitatea organismului în general, sporind probabilitatea ca persoana afectată să contracteze alte boli sau determină agravarea celor existente.

Tuberculoza (TBC) la copii

La număr foarte mic de copii (cu vârsta de până la patru ani), infecția poate răspândi tuberculoza prin fluxul sanguin, care afectează practic orice organ din organism. Această boală necesită tratament, care dacă e început devreme, rezultatul se vede rapid. Acești copii au un risc mult mai mare de a dezvolta meningita TBC, o forma periculoasă a bolii, care afectează creierul și sistemul nervos central.

Preventia tuberculozei (TBC)

În cazul în care copilul dumneavoastră a fost infectat cu TBC, este foarte important să se identice sursa – persoana de la care a luat boala, cei cu care a venit în contact cu el, prin teste efectuate membrilor familiei, bonei etc dar se verifică și instituția cu personalul său, în care copilul își petrece mult timp: creșă, grădiniță, școală, unde în cazul în care se depistează, trebuie făcută dezinfecție generală. De regulă școlile, grădinițele, creșele au obligația ca pentru a preveni orice focar de infecție să facă dezinfecții în timpul vacanțelor. Este obligatorie și respectarea regulilor de igienă imediate – aerisirea periodică a sălilor de clasă, spălatul pe mâini şi folosirea batistelor umede și dezinfectante. Aceste dezinfecții se fac de fiecare dată și acasă.

Dezinfectie tuberculoza (TBC)

Dacă este vorba de un adult bolnav de tuberculoză, trebuie făcută dezinfecție la locul de muncă/instituția la care lucrează, acasă, precum și în absolut toate locurile frecventate de acesta, inclusiv la prieteni, rude.

Și sălile de muzeu, teatru, operă, cinema etc fac deseori dezinfecții pentru a proteja toate încăperile în care vin vizitatori, spectatori.

Și la spital trebuie făcută dezinfecție în saloanele care au fost ocupate de cei bolnavi de tuberculoză.
În concluzie, trebuie să ținem cont că tuberculoza este o boală foarte răspândită la nivel mondial și poate fi tratată. Transmiterea are loc pe calea aerului și doar un mic procent din persoanele care se infectează și dezvoltă această boală. Tratamentul este gratuit, și trebuie neapărat respectat, pentru că tuberculoza netratată este fatală, și trebuie absolut ținut cont și de dezinfecțiile făcute de specialiști.