În ultima vreme, gripa a devenit un subiect abordat în toate colțurile lumii, în jurul căruia s-au învârtit tot felul de teorii adevărate sau, poate, nu prea.
Haideți sa vedem ce înseamnă GRIPA, care sunt simptomele ei și cum se deosebește de răceală, apoi câteva informații și despre coronavirus (*Important: infecțiile cu coronavirus NU TREBUIE CONFUNDATE CU GRIPA!:
* Gripa este o afecțiune respiratorie contagioasă, provocată de virusurile gripale. Poate avea consecințe moderate până la severe, conducând, uneori, chiar la deces. În gripă, perioada de incubație variază între 1 și 4 zile. Adulții pot infecta alte persoane încă dinainte de debutul simptomelor (cu 1 zi înainte ca simptomele să se manifeste). De obicei, perioada de contagiozitate durează pana la 5-7 zile de la debutul simptomelor, însă poate depași o săptămână în cazul anumitor persoane, în special copii mici (până în 5 ani) și persoane cu un sistem imunitar slăbit.
Care sunt simptomele gripei? Principalele simptome ale gripei, prin care aceasta se diferențiază de alte afecțiuni respiratorii, sunt:
- * febra mare (39-40 de grade)
- * durerea de cap
- * durerile musculare puternice:
Virusul gripal se răspândește la frig = se răspândește cel mai bine când temperaturile scad aproape de zero grade noaptea, iar ziua, temperatura este undeva în jurul a 10 grade Celsius.
Gripa și răceala sunt ambele boli respiratorii, dar sunt cauzate de viruși diferiți. Deoarece aceste două tipuri de boli au simptome asemănătoare poate fi dificil să se spuna diferența dintre ele numai pe baza simptomelor. Gripa este diferită de o răceala, debutează brusc și violent, în timp ce simptomele răcelii cresc gradual în intensitate.
* În general, gripa este mai rea decât raceala obișnuită, iar simptomele sunt mai intense. Răcelile sunt de obicei mai ușoare decât gripa.
* Persoanele cu răceli au mai multe șanse să aiba un nas care curge. În general, răcelile nu duc la probleme grave de sănătate, cum ar fi pneumonia, infecții bacteriene sau spitalizări.
* Gripa poate avea complicatii asociate mai grave.
Coronavirusurile sunt o familie de virusuri care provoacă infecții la om și o varietate de animale, inclusiv păsări și mamifere, cum ar fi cămile, pisici și lilieci. Coronavirusurile sunt zoonotice, ceea ce înseamnă că se pot transmite între animale și oameni.
NU CONFUNDAȚI CORONAVIRUSURILE CU GRIPA!
Până în prezent, există dovezi conform cărora 7 coronavirusuri au infectat și provocat boli la om. În momentul în care coronavirusurile animale evoluează, ele pot infecta oamenii și se pot transmite de la om la om, putând duce la aparitia unor focare.
Centrul Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile din Romania anunța că pneumonia produsă de noul coronavirus (2019-nCoV) este o boală respiratorie acută, al carei spectru clinic nu este, deocamdată, cunoscut pe deplin. Autoritațile din țara noastră susțin că, până în acest moment, pacienții cu acest tip de pneumonie prezintă următoarele simptome:
- * Febră (minimum 38 grade Celsius)
- * Tuse
- * Dificultate la respirație – în cazurile mai severe
În ceea ce privește perioada de incubație a bolii, adică timpul de la momentul infectării și până la apariția primelor semne și simptome de boală, aceasta nu a depașit 14 zile.
Pneumonia produsa de noul coronavirus a fost inițial depistată în orasul Wuhan din Provincia Hubei și care s-a răspândit apoi n alte 3 provincii din China: Guangdong Sheng, Beijing Shi și Shanghai Shi.
Sunt câteva mituri despre gripă de care ar fi bine să ținem cont:
*Gripa nu este o boală atât de gravă = FALS! Gripa nu este o răceala mai gravă, este o boală contagioasă, iar atunci când pacienții dezvoltă complicații este necesară spitalizarea.
*Sunt sănătos, așa că nu am de ce să mă vaccinez împotriva gripei. = FALS! În cazul unei îmbolnăviri, vaccinarea antigripală diminuează, scurtează și reduce severitatea bolii, vaccinarea antigripală anuală previne îmbolnăvirea adulților, a sugarilor, copiilor mici și a persoanelor cu vârsta peste 65 de ani.
*Trebuie să mă vaccinez în fiecare an! = DA! Vaccinarea antigripală se recomandă a fi facută în fiecare an! Efectul vaccinului gripal se păstrează aproape un an de zile de la momentul vaccinării.
*Gravidele au voie să facă vaccinul antigripal! = DA! O pot face din primele luni de sarcină, deoarece vaccinul gripal conține un virus omorât. Inclusiv mamele care alăplează au voie să facă acest vaccin.
Exista contraindicații? = Nu au voie să se vaccineze antigripal persoanele care au reacții anafilactice la proteina din ou (alergie la ou), copiii sub 6 luni, persoane care au suferit reacții post vaccinale severe.
Recomandam sa se realizeze dezinfectie cu o firma specializata in profilaxie in vederea eliminarii oricarui risc de aparitie a gripe.
PENTRU SERVICII DE DEZINFECTIE IN VEDEREA PREVENIRII GRIPEI VA RUGAM SA NE CONTACTATI.