Este greu să descriem cât de șocați suntem când descoperim că avem șobolani în casă.

Șobolanii umblă peste tot, sunt murdari, distructivi și pot provoca multe boli. Foarte mulți oameni sunt chiar mușcați de către acești dăunători infecți care distrug culturile și proprietățile, de aceea e greu să rămânem calmi. Din fericire, există mai multe metode de a-i combate.

Iată cum ne dăm seama că șobolanii sunt prezenți:

  • Îi observăm fugind prin casă, curte sau grădină sau îi descoperim morți
  • Observăm diverse urme clar vizibile în jurul alimentelor, in jurul mancarii pregatite pentru animalele de companie, în jurul zonelor unde depozitam gunoi, de-a lungul pereților, putem vedea chiar părul acestora pe jos. Aceste urme sunt mult mai mari comparativ cu cele de același fel lasate de șoareci.
  • Auzim zgomote ciudate în zonele întunecate, cum ar fi zgârierea sau mestecarea suprafețelor de lemn
  • Descoperim diverse cuiburi în locurile ascunse, întunecoase

Ce trebuie să facem ca să scăpăm de șobolani?

    • Putem să folosim capcanele, care sunt o modalitate ușoară și ieftină și care ne ajută să scăpăm de ei. Sunt relativ ieftine, însă pot fi și construite de noi. Toate capcanele trebuie verificate constant, regulat, deoarece un șobolan mort ori pe moarte, sau o momeală mai veche pot provoca boli sau pot atrage alte insecte nedorite. Capcanele se pun în zonele în care se văd urme de șobolan, în zonele ascunse precum mansarde, la subsol, în apropierea depozitelor cu alimente. Trebuie să avem mare grijă să nu fie în zonele accesibile animalelor de companie sau copiilor.
    • Lipiciul sau plăcile adezive de regulă nu sunt foarte eficiente la prinderea șobolanilor, deoarece aceste rozătoare mari se pot desprinde uneori de lipici sau, dacă sunt prinși doar cu un picior sau două, pot trage pur și simplu placa după ei.
    • Momelile cele mai potrivite și care îi atrag pe șobolani sunt diverse: de exemplu mâncarea uscată pentru animale este foarte atractivă, însă le plac și nucile, fructele uscate și carnea uscată, cum ar fi șunca. Acestea pot fi fixate pe capcană cu ajutorul sârmei sau lipite cu adeziv. Pentru șobolani, momelile moi, cum sunt de exemplu brânza sau untul de arahide, nu sunt prea eficiente, pentru că șobolanul poate scoate ușor momeala fără a rupe capcana. Rodenticidele sau raticidele sunt momeli, substanțe chimice menite să distrugă rozătoarele dăunătoare și să prevină chiar o invazie a acestora. Aceste substanțe sunt utilizate în procesul de deratizare.

Haideți să fim sinceri. Nu cred că am avea rabdare, interes, curiozitate sau plăcere să luptam cu șobolanii. Acesta e rolul firmelor de deratizare care știu din start de au de făcut. Dacă decideți să apelați la o companie de deratizare nu uitați să le cereți pe lângă marea lupta propriu-zisă cu fioroșii șobolani să vă spună care sunt garanțiile pe care vi le oferă. Nu veți dori să chemați un exterminator din nou peste o luna sau două, dacă șobolanii se întorc sau dacă se întâmplă ca nu toți șobolanii să fi fost exterminați. Încercați mereu să alegeți o companie care știe ce trebuie să facă, face totul așa cum trebuie astfel încât toți suntem fericiți și fară fioroșii șobolani