E foarte neplăcut să vedem prin toată casa cum circulă micii dar fioroșii gândaci de bucătărie, însă poate fi o adevărată pacoste atunci când constatăm că zona lor preferată e bucătăria.
Gândacii sunt atrași de regulă de mici bucăți de alimente pe care deseori chiar noi nu le putem vedea, de aceea bucătăria e un adevărat paradis care trebuie transformat urgent în zonă de disconfort pentru gândaci, să nu le mai meargă atât de bine!
Sunt câteva reguli de bază de care trebuie să ținem cont dacă dorim să scăpăm de gândaci, furnici sau alte insecte mici, urâte, fioroase și nedorite:
- Sigilați toate recipientele în care depozitați diverse alimente, fie aflate în cutii, borcane sau pungi, în așa fel încât gândacii să nu poată să le simtă nici mirosul.
- Spălați și puneți la loc vasele din chiuvetă, nu lăsați nicio urmă de mâncare în nicio altă zonă din bucătărie. E important ca de fiecare data bucătăria să fie curată și dezinfectată.
- Puneți în fiecare colț din bucătărie (sau din întreaga casă) bucăți de naftalină, puteți turna chiar înălbitor în diversele locuri preferate de gândaci, pentru că micile insecte urăsc acest miros și se retrag.
- Puneți acid boric în fisurile greu accesibile din bucătărie (din întreaga casă) și folosiți diverse spray-uri împotriva gândacilor sau furnicilor, însă neapărat să țineți cont că acestea au efect doar câteva săptămâni și, în plus, nu sunt sănătoase pentru copii/adulți/animale de companie, de aceea e bine să folosim insecticidele naturale.
Iată câteva metode naturale care ne ajută să scăpăm de insectele nedorite:
- Furnicile detestă mirosul de lămâie stoarsă, de scorțișoară și de mentă. Toate acestea 3 sunt folosite pentru multe rețete delicioase preferate de noi, însă constituie și un bun remediu pentru îndepărtarea furnicilor.
- Muștele se tem chiar și de pungile umplute cu apă și puse peste tot în camere, bucătarii.
- Gândacii fug și de lichidul de spălat vase, de aceea îl putem pune în diferitele colțuri, crăpături etc. Însă cel mai bine e sa avem grijă sa fie casa curată si dezinfectată, asta sigur funcționează.
- Musculițele, acei mici dăunători care preferă fructele și legumele rămase în bucătărie pe masă, pot fi alungate cu eritritol, acel îndulcitor artificial pe post de insecticid și care nu este toxic pentru om.
- Puricii care au invadat deja pisicile sau câinii pot fi pur și simplu aspirați de pe covorul sau tapițeriile pe care au stat animalele de companie. Vă ajută de asemenea și acidul boric în astfel de cazuri.
Dacă ați încercat tot felul de metode prin care să scăpați de acești mici dăunători, dacă nu aveți timp, și nici răbdare să îi alungați, dacă vă înspăimântă doar ideea că aveți gândaci sau alte multe insecte nedorite în casă, cel mai simplu, mai eficient și mai rapid e sa apelați la profesioniștii care vin să vă ajute să scăpați de ei. Un profesionist calificat va efectua în primul rând o inspecție în bucătărie (de altfel în întreaga casă – birou, cabinet, depozit, ș.a) pentru a identifica sursa problemei și pentru a vă recomanda varianta de dezinsecție corespunzătoare.